Hello Peeps ;)
Happy Jumuah
Salam Ramadhan.
Today nak share dgn anda semua resepi sendiri sejenis trifle cake.
Sonang yo nak buat trifle cake ni.
very the easy one
i punya resepi macam ala- ala ice cream cake.
sebab itu nama dia ICED jelly trifle cake with custard sauce
dah banyak kali buat cake ni.
setiap kali ianya sukses!
ok here goes.
ICED JELLY TRIFFLE CAKE WITH CUSTARD SAUCE
Bahan-Bahan:
1. Swiss Roll Cake ( any flavour )
2. Instant Jelly ( I pakai nona brand- any flavour )
3. Fruits in heavy syrup ( Brand apa pun takpe- Del Monte ke?)
4. Fresh Fruits (optional)
5. Custard Sauce
4. Fresh Fruits (optional)
5. Custard Sauce
Bahan-Bahan Custard Sauce
1. Tepung Kastad ( 2 Sudu Besar )
2. Susu Cair ( 2 Cawan ) * I letak satu tin susu cair + dengan susu segar
3. Gula ( 4 1/2 Sudu Besar @ Ikut Citarasa Manis sendiri )
4. Esen vanila @ serbuk vanila ( 1 Sudu Kecil )
1. Tepung Kastad ( 2 Sudu Besar )
2. Susu Cair ( 2 Cawan ) * I letak satu tin susu cair + dengan susu segar
3. Gula ( 4 1/2 Sudu Besar @ Ikut Citarasa Manis sendiri )
4. Esen vanila @ serbuk vanila ( 1 Sudu Kecil )
Cara-caranya
1.Masak Jelly Instant ikut Instruction pada kotaknya
2. Masak sos Kastad (Campurkan Kesemua bahan sos dalam periuk masak atas api sampai likat)
3.Potong swiss role cake. Susun dalam Bekas/ Mangkuk kecil ( dia akan jadi base cake)
4. Basahkan lapisan kek dengan air sirap dalam tin buah secukupnya. ( supaya kek tak kering )
5.Tuangkan sos kastard atas base cake secukupnya
6. Hias atas sos, buah yang dari tin atau dengan buah segar yang dihiris (atau dipotong ikut kreativiti)
7. Tuang Instant Jelly atas lapisan buah itu. Pastu biarkan sejuk. Letakkan dalam fridge atas, supaya jd ais.
1.Masak Jelly Instant ikut Instruction pada kotaknya
2. Masak sos Kastad (Campurkan Kesemua bahan sos dalam periuk masak atas api sampai likat)
3.Potong swiss role cake. Susun dalam Bekas/ Mangkuk kecil ( dia akan jadi base cake)
4. Basahkan lapisan kek dengan air sirap dalam tin buah secukupnya. ( supaya kek tak kering )
5.Tuangkan sos kastard atas base cake secukupnya
6. Hias atas sos, buah yang dari tin atau dengan buah segar yang dihiris (atau dipotong ikut kreativiti)
7. Tuang Instant Jelly atas lapisan buah itu. Pastu biarkan sejuk. Letakkan dalam fridge atas, supaya jd ais.
p/s kiranya ada 4 lapis lah. I kalau rajin sebelum tuang jelly itu, I tambah lagi lapisan cake, sos kastad & buah . Baru letak Jelly.
P/ss Kalau nak potong, better jadikan dia ais, senang potong, then serve with Custard sauce again. Yummy! Kalau tak nak potong letak dalam bekas kecil supaya senang ngap je dengan sudu.
Okey, i know it looks childish, tapi macam nilah kononnya Layer bawah sekali : Cake + Syrup 2nd Last : Sos Kastad 3rd Last : Buah-Buahn 4th Layer : Jelly |
so there you have it. Simple je. Cume leceh. Buatlah dgn Iman, Masak dgn ikhlas. Selamat Mencuba :)
Lebih kurang Macam inilah rupanya. (Ini Gambar Orang, I Own Nothing) Hari itu terlupa nak snap Pic. Biane ;p |
No comments:
Post a Comment