Sunday, January 25, 2015

Anak : Mendidik atau Mendera? Pukul mengikut Sunnah Rasulullah SAW?

Assalammualaikum WBT,
Semalam telah diledakkan dengan over-sharing dan over-posting mengenai Isu Merotan anak dan Hak anak-anak. Malaysia memang terkenal dengan memviralkan benda yang double standard.

Kita lebih mudah menaip status mengenai kisah kita sewaktu kecil dirotan, disebat dan sebagainya serta kesannya terhadap pertumbuhan psikologi/akhlak kita masa kini. Disamping banyaknya post mengenai keratan akhbar itu, banyak juga post mengenai hadis Rasulullah SAW yang membenarkan memukul anak ketika mereka tidak mahu solat. Jangan sampai dalam menuduh orang menolak hukum Allah, anda sendiri yang memburukkan Islam.

AWAS. Hadis memang untuk di share, namun dituntut juga untuk memahami dan meneliti kandungan serta Ibrah yang terdapat dalam setiap hadis. Riwayat serta sanadnya.
While Sharing, You should always explain the meaning and the story behind every hadith, so people won’t make their own assumptions in the name of Rasulullah SAW.

Pernah terfikir atau tidak, anak-anak juga mempunyai hak mereka untuk mendapat proses didikan yang betul. Pernah terbaca atau tidak bagaimana cara Rasulullah mendidik anak? Pernah terfikir atau tidak betulkah cara didikan ( sebatan dan pukulan yang awesome tu ) yang diberikan oleh ibu bapa kita?

Well before you share it to your fellow followers about your awesome life growing up having beaten, you should always double check. Tidak salah untuk menambah ilmu pengetahuan kan? Saya tidak berkata Ibu bapa anda salah didikannya, semua itu boleh dilihat pada hasilnya yakni anda sendiri. Anda rasa bagus, Tahniah!

Mari bicara Statistik. Nak tak nak saya akan berusaha tunjukkan bukti konkrit supaya orang lebih memahami betapa pentingnya isu ini. Tahukan anda menurut Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWM) pada tahun 2012 telah dicatatkan hampir 3900 kes telah dilaporkan berhubungan penderaan anak. Pada tahun 2013 bulan Januari-Mac sebanyak 1023 orang kanak-kanak dilaporkan telah didera? Itu hanya pada 3 bulan terawal. Tidakkah membimbangkan?

Apabila memukul dibenarkan dalam Islam, sejauh mana kita melakukannya dengan cara yang betul? Kalau benar tindakan kita itu, Mengapa sangkin meningkatnya angka kanak-kanak yang didera dan yang menghadapi gangguan kesihatan mental? Kenapa pula makin menjadi-jadi masalah sosial dalam kalangan remaja kita? Bukankah semuanya bermula dari didikan? Sekiranya cara Rasulullah SAW dan pedoman Al Quran kita betul-betul ikuti, adakah mungkin angka statistik itu mendadak turunnya?

Nah, kita mendabik dada mengatakan ajaran Islam itu yang terbaik tapi kita tidak pun mengikuti dengan betul piawaian yang ditetapkan. We are our own terrorist, tak begitu? Kita yang menghancurkan Islam itu sendiri. Tak gerun ke?

Now, How do our Prophet Muhammad SAW treats children? Adakah semua kesalahan harus diakhiri dengan pukulan? Pukul yang macam mana?

Sabda Rasulullah SAW “ Kelembutan adalah hiasan segala sesuatu. Jika dihilangkan, segala sesuatu itu akan menjadi buruk”
HR Muslim, 2594, dari Aisyah r.a dengan sanadnya marfu.

Sabda Rasulullah SAW “ Barangsiapa tidak dikaruniai kelembutan, berarti ia tidak diberi karunia yang baik”
HR Muslim, 2592, dari Jabr ibn Abdillah dengan sanad marfu.

Rasulullah SAW bersabda “Bila Allah menghendaki kebaikan bagi sebuah keluarga, Ia akan memasukkan kelembutan dalam diri mereka”
HR Ahmad, Musnad, 671, 6/104-105, Hadis sahih berdasarkan semua jalur riwayat.

Rasulullah SAW bersabda “Sesungguhnya Allah Maha Lembut, dan menykai kelembutan…”
HR Muslim,2593, dari Aisyah r.a dengan sanadnya marfu

Riwayat lain ada menyebutkan “Rasulullah SAW tidak pernah memukul satu makhluk pun dengan tangannya, sekalipun terhadap wanita atau pembantu, kecuali ketika berjihad fi sabilillah”
Riwayat Muslim,2328, dari hadis Aisyah r.a

Berikut adalah beberapa dalil yang dikemukakan mengenai hukum memukul anak untuk mendidik, apabila anak tidak taat, tidak mahu berbuat baik, atau ketika anak seringkali mengulang-ulang melakukan kemaksiatan, membangkang atau membuat zalim

1. Nas umum yang menjelaskan memukul dengan tujuan memberikan pelajaran ketika tidak ditemukan cara lain

Firman Allah SWT “ Dan Allah tidak menyukai kerusakan.” Surah Al Baqarah ayat 205

Ada juga dari Surah Al Hud ayat 116 dan Surah Ali Imran ayat 110. Sekiranya kemungkaran tidak dapat dihilangkan kecuali dengan pukulan, maka cara itu harus ditempuh.

2. Dalil yang lebih khusus yang membenarkan pukulan untuk anak-anak.

Sabda Rasulullah SAW ketika menganjurkan umatnya untuk mengajarkan solat pada anak-anak. Jika si anak yang berumur sepuluh tahun (10 tahun) tidak mahu menunaikan solat, maka ia boleh dipukul.

Rasulullah SAW bersabda “ Ajaklah anak kalian untuk solat ketika berusia tujuh tahun, dan pukullah mereka untuk solat ketika berusia sepuluh tahun, dan pisahkanlah tempat tidur mereka”
HR Abu Daud, 495, sanad sahih bersumber dari jalur Amr ibn Syuaib dari ayahnya dari kakeknya. Hadis ini memiliki saksi penguat seperti Abu daud hadis nombor 49, Tirmidzi nombor 407.


Cara-cara mendidik

1. Jangan sesekali memukul wajah anak

Rasulullah SAW bersabda “Apabila salah seorang dari kalian bertengkar, maka jauhilah (memukul) wajah”
HR Muslim,2612, dari Abu Hurairah r.a dengan sanad marfu.

2. Menghukum sekadar kesalahan yang dilakukan.

Diceritakan oleh Muawiyah bin Salih, ada lelaki datang menemui Rasulullah SAW lalu berkata: “Wahai Rasulullah, ahli keluargaku tidak taat kepadaku. Apakah yang patut aku gunakan untuk menghukum mereka? Lalu kata Baginda: Maafkanlah saja. Kemudian Rasulullah SAW menyebut hal yang sama pada kali kedua bahkan juga pada kali ketiganya. Seterusnya Baginda mengatakan: Jika kamu perlu menghukum, hukumlah mengikuti kadar kesalahan yang dilakukannya dan jauhilah dari memukul pada bahagian muka.”
Hadis riwayat at-Tabrani

3. Tidak Memukul dalam keadaan marah

Dari Abu Mas’ud al-Badri, dia berkata, “(Suatu hari) aku memukul budakku (yang masih kecil) dengan cemeti, maka aku mendengar suara (teguran) dari belakangku, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud!’ Akan tetapi, aku tidak mengenali suara tersebut kerena kemarahan (yang sangat). Ketika pemilik suara itu mendekat dariku, maka ternyata dia adalah Rasulullah S.A.W dan Baginda berkata, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud! Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud!’ Maka aku pun melempar cemeti dari tanganku, kemudian beliau bersabda, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud! Sesungguhnya Allah lebih mampu untuk (menyeksa) kamu daripada apa yang kami seksakan terhadap budak ini,’ maka aku pun berkata, ‘Aku tidak akan memukul budak selamanya setelah (hari) ini."

4. Tidak mencela atau mendoakan yang tidak baik.

Di riwayatkan dalam Shahih Muslim, sebuah hadis panjang dari Jabir, bahawasanya ada seseorang yang mengutuk untanya, “Semoga Allah SWT melaknatmu!” Rasulullah SAW pun bertanya, “Siapa yang melaknat untanya ini?” Orang itu menjawab, “Aku, wahai Rasulullah SAW.” Kemudian Rasulullah SAW bersabda “ Turunlah! Jangan ada sesuatu yang terlaknat bersama kami! Janganlah kalian berdoa tidak baik untuk diri kalian sendiri! Jangan mendoakan tidak baik untuk anak-anak kalian! Jangan mendoakan harta kalian dengan doa yang tidak baik dan bertetapan dengan waktu (mustajab), yang jika kalian minta waktu itu akan dikabulkan!”
HR Muslim, 3009, halaman 2304

5. Tidak memukul dengan meninggalkan bekas (ini saya baca di internet, sudah saya sertakan referensi)

6. Memukul sebagai jalan terakhir. Dilarang memukul apabila tidak diajar dahulu anak tersebut.

Berikut merupakan gambar yang saya jumpa di Internet mengenai tahap didikan Anak cara Rasulullah SAW. Saya akan berkongsi gambar itu tap perlulah saya katakana disini, saya belum jumpa mana-mana hadis yang dikaitkan mahupun perbahasan yang digunakan sebagai sumber. Kalau ada yang jumpa boleh kongsi dengan saya ye.





Sebenarnya banyak lagi cara didikan anak menurut Rasulullah SAW. Hanya kita yang menentukan, samada untuk mencari dan menelaah atau mengkut sahaja adat dan adab dunia.
As far as the hadith goes, Memukul dilakukan sebagai JALAN TERAKHIR dan apabila sudah dijelaskan terlebih dahulu sebab musabab, atau mengapa tindakan mereka itu salah. Tidak sewenangnya kita memukul.

One of the thing I most despise is when people easily share and genuinely proud to say they are following the Sunnah when in fact they just use the hadith for their own good selfishly, and at the end, making the name of our Beloved Muhammad SAW and the name of Islam tainted. Please, read, explore, and explain about the hadith.

Jangan guna sewenangnya. Ia akan menampakkan Islam itu jahat dan membenarkan penderaan anak padahal maksud hadis itu tidak disampaikan dengan baik. Sekian, Wallahualam.

Referensi
1.      Syaikh Mustafa al ‘Adawy.(2009). 3rd Ed. Fikh Pendidikan Anak : Membentuk Kesalehan Anak Sejak Dini Dilengkapi Nasihat Para Dokter dan Psikolog Anak. Qisthi Press: Jakarta, Indonesia.
2.      Ana Ghoib.(2013). 1023 orang kanak-kanak didera dalam tempoh Jan-Mac 2013. Retrieved 26th January 2015 from http://malaysianreview.com/26565/1023-orang-kanak-kanak-didera-dalam-tempoh-jan-mac-2013/
3.      5 cara menghukum anak yang tidak dibenarkan dalam Islam. Retrieved 26th Januari 2015 from  http://www.akupenghibur.com/2014/04/5-cara-menghukum-anak-yang-tidak.html


4.      4 tahap Mendidik Anak cara Rasulullah SAW. Retrieved 26th January 2015 from http://www.excelqhalif.com/2012/10/02/4-tahap-mendidik-anak-cara-rasulullah-s-a-w/

Sunday, November 30, 2014

The Unforgettable Experience that leads to Trauma.

You will constantly check your locked door before you go to bed and went through a series of unlocked-locked-unlocked-locked door just to make sure everything's fine.

You will only sleep if the lights were turned on, and take about a year to finally sleep with the light turned off. You slept at 1-2 pm everyday just to make sure your heart feel at ease before going to sleep. Through time, you finally change your sleeping pattern, now; you sleep at 8pm just to wake up at 1 or 2 am because you suddenly feel threatened. You make sure all your valuables are within hug-distance because you knew you wouldn’t have the money to replace it all, the second time.

This routine gets worse if you are having a sleepover at your friend’s house. Sometimes, you can’t fall to sleep; at all and ended up watching your friends drifting in dreams.

Not to mention the increase of Heart Rate, Tachycardia and palpitations that you felt all the time. These symptoms will eventually go away, but in the meantime, you must stay strong and have faith.
These all happened due to the one-time event where a thief (or; thieves) broke into my house while me and my friends were in deep sleep. I woke up early that day just to see the thief ran away along with our laptops and money.  

Why the event bring such a great despair to me? Well, firstly, as a girl, living abroad, far away from family makes me realize, there’s no one to protect me. I have to protect myself. Secondly, I was the one that saw the thief. Thirdly, thinking that I might have been a victim of rape (or murder!) trembles me. Alhamdulillah, Allah protected me that night. The thief only took some of our belongings and might have taken it all if I was not awake early that day.


I know I have the Anxiety Disorder, but I’m trying the best I can to get myself treated. Self-healing is important because only you can “PSYCHO” yourself to eventually feels at ease. Trusting my life to Allah has been a great help. You become more relaxed if you turn to Allah, Have faith in Him and have Tawakkal.  

Be strong My Fellow Friends, Allah's with you.

Monday, December 30, 2013

the untold stories

We all come from various background. We've been brought up with so many ways. Everybody have their own story. Everyday, i remind myself of all the hardships and challenges that i successfully got over. With whatever strength left from each battle, i ask Allah to add a bucket of strength and wisdom to me. But eventhough i got my strength and wisdom, i lost another things. So i might say, u see me as perfect as i can be, but inside i have flaws that i need to mend. My story is not as dramatic as the untold stories of those who suffers from war. But for me, it is enough to shake my world. Allah does not give challenges and hardships that exceeds the endurance capacity of His slave.

So if my words, my reminders, my gestures, and my way of thinking is not suitable for u. I am sorry.

I just want to spread peace. My words might have torn u. Might have been over sarcastic. Might hurt ur feelings. That's what friends are for. To hurt ur feelings and tell u the truth. I rather tell it straight to ur face then talking about it behind ur back. If u remember, those countless times i remind u of your wrongdoings, but u just wouldn't listen. As normal beings, i too get fired up. But i do not tell others about ur mistakes. It is u who exposed it all along. People talk because they saw what u did. They does not hear about it from someone else. The saw it with their own eyes.

Oh about the twitter thingy? Read it carefully. It is about me. Not about u. Nobody notice of the tweets if u aren't the who been showing it around. Now u blame me? U make assumptions now u are mad at me?

People please, DO NOT MAKE ASSUMPTIONS.
Makes me angry to encounter such lowlife as you, gossipers.


Im not secretive but im mysterious. Im not shy but im reticent. Im not chatty but quite conversed. Im not innocent but im truthful. I can be wild and beastly sometimes if u keep on pushing on my buttons. 

Sunday, December 22, 2013

Steamed Choc Cake (eggless) without using measurements tools

Haha-tajuk takboleh nak panjang lagi.

Assalammualaikum semua.
Hari ni hajat di hati nak kongsi resepi choc cake.
Ai buat choc cake ni xde guna measuring cup ke apa ke main taram je
Sebab i waktu tu xde di rumah, ada di makassar
So barang barang macam measuring spoon bagai tak ada.
Tapi, itu tidak menurunkan semangat ai untuk tidak buat kek!

(Ada gambar sebenarnya tp xboleh upload)

So ini resepinya;

Bahan-bahan
12 sudu besar tepung (ai pakai tepung gandum)
1 kotak kecil susu full cream (ala yg kecik senang nak bawak pegi sekolah tu)
7 sudu besar gula
1/2 sudu kecil baking soda
1 1/4 sudu kecil baking powder
1/2 cawan minyak masak ( ni agak2 je)
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar serbuk koko

Cara-cara
1. Campurkan tepung dengan serbuk koko dalam satu mangkuk, ketepikan.
2. Campurkan susu+gula+ baking powder + baking soda + esen vanila dalam satu mangkuk yang lain dan gaul sebati
3. Campurkan sedikit-sedikit fluid part ke dalam tepung part, gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali baru campurkan minyak
5. Dipersilakan rasa, kalau dah manis mengikut cita rasa, bolehlah proceed to the next part : steaming

Tips
*Kalau nak tambah telur biar lagi sedap dan empuk, tambahkan 2-3 kuning telur. Putih telur boleh buat facial.
**Waktu nak steaming, oleskan dulu dulang tu dengan minyak dan tutup dengan aluminium foil sebelum steaming.

Untuk resepi ganache di lain post. Ada dua cara nak buat topping dia.

Okay, selamat mencuba XD

Thursday, August 1, 2013

Iced Jelly Trifle Cake with Custard Sauce

Assalammualaikum WBT
Hello Peeps ;)
Happy Jumuah
Salam Ramadhan.

Today nak share dgn anda semua resepi sendiri sejenis trifle cake.
Sonang yo nak buat trifle cake ni.
very the easy one

i punya resepi macam ala- ala ice cream cake.
sebab itu nama dia ICED jelly trifle cake with custard sauce
dah banyak kali buat cake ni.
setiap kali ianya sukses!

ok here goes.


ICED JELLY TRIFFLE CAKE WITH CUSTARD SAUCE

Bahan-Bahan:

1. Swiss Roll Cake ( any flavour )
2. Instant Jelly ( I pakai nona brand- any flavour )
3. Fruits in heavy syrup ( Brand apa pun takpe- Del Monte ke?)
4. Fresh Fruits (optional)
5. Custard Sauce

Bahan-Bahan Custard Sauce

1. Tepung Kastad ( 2 Sudu Besar )
2. Susu Cair ( 2 Cawan ) * I letak satu tin susu cair + dengan susu segar
3. Gula ( 4 1/2 Sudu Besar @ Ikut Citarasa Manis sendiri )
4. Esen vanila @ serbuk vanila ( 1 Sudu Kecil )

Cara-caranya

1.Masak Jelly Instant ikut Instruction pada kotaknya
2. Masak sos Kastad (Campurkan Kesemua bahan sos dalam periuk masak atas api sampai likat)
3.Potong swiss role cake. Susun dalam Bekas/ Mangkuk kecil ( dia akan jadi base cake)
4. Basahkan lapisan kek dengan air sirap dalam tin buah secukupnya. ( supaya kek tak kering )
5.Tuangkan sos kastard atas base cake secukupnya
6. Hias atas sos, buah yang dari tin atau dengan buah segar yang dihiris (atau dipotong ikut kreativiti)
7. Tuang Instant Jelly atas lapisan buah itu. Pastu biarkan sejuk. Letakkan dalam fridge atas, supaya jd ais.



p/s kiranya ada 4 lapis lah. I kalau rajin sebelum tuang jelly itu, I tambah lagi lapisan cake, sos kastad & buah . Baru letak Jelly.

P/ss Kalau nak potong, better jadikan dia ais, senang potong, then serve with Custard sauce again. Yummy! Kalau tak nak potong letak dalam bekas kecil supaya senang ngap je dengan sudu.
Okey, i know it looks childish, tapi macam nilah kononnya
Layer bawah sekali : Cake + Syrup
2nd Last : Sos Kastad
3rd Last : Buah-Buahn
4th Layer : Jelly
so there you have it. Simple je. Cume leceh. Buatlah dgn Iman, Masak dgn ikhlas.  Selamat Mencuba :)

Lebih kurang Macam inilah rupanya. (Ini Gambar Orang, I Own Nothing)
Hari itu terlupa nak snap Pic.
Biane ;p

Ain't Nobody Got Time For That! uhuh..*Hand Gesture


Assalammualaikum WBT
Hello Peeps.
Yup it's me again.
Kembali semula setelah lama membiarkan blog ini bersawang.
-__-' yup i know it's annoying. I too feel you bro!



Oh Sebelum terlupa (dan sebelum habis Ramadhan juga)


SALAM RAMADHAN & SALAM AIDILFITRI



I want to apologize for all the wrong doings that had been made throughout the year and throughout my life
I can sometimes get a little carried away with my feelings whatsoever.

So anyway, Yay!
Sudah masuk 2nd Year in Medical School in UNHAS
Banyak sangat kenangan pahit manis kat sini (Believe me there's a handful of it)
so I dah dapat title senior setahun (Evil Laugh)
Hai Junior yang nak datang
Brace yourself
Siapkan mental Physical semua ni
cause you're gonna need it, uhuh! *again with the hand gesture like a nigga.

Ok this entry sebenarnya untuk menjemput anda kembali menatap blog saya yang tak seberapa ni.
Dah ada beberapa tajuk dalam kepala untuk dibuat tajuk entry seterusnya
wait and see eh.

Ok till then, toodles.
Jaga diri Jaga Iman, Jaga puasa
Dah nak raya dah
Assalammualaikum WBT


Wednesday, February 27, 2013

it's Philosophy Time with Dr Jama' :)

Assalammualaikum wbt

The main title should be 'Mencari atau tidak Mencari?'
(bajet to be or not to be sebenarnya)


Okay, straight to the point.

Dalam menjalani kehidupan sebagai seorang Manusia/Hamba/Khalifah Allah,
adakah kita perlu mencari atau hanya menunggu?


"Cari apa Dr Jama'? Nak kena tunggu apa?"

aih, maaf, tetiba saya mengajukan pertanyaan tanpa ada mukadimah nye..
teruja pagi ini. lepas dapat inspirasi terus je buka blog.

Dalam proses pengukuhan sebagai seorang muslim.
adakah kita akan membiarkan diri kita tandus tanpa penambahan ilmu agama
atau adakah usaha yang dilakukan untuk sentiasa update ilmu agama kita?

Saya tertanya-tanya, adakah hidayah itu akan datang tanpa kita sedari,
atau sebenarnya tarbiyah yang datang berupa nasihat-nasihat kawan, atau dari bahan bacaan yang kita baca sedikit sebanyak mendorong gerak hati untuk mencari lagi..?

Tapi, dari segi pengamatan, ramai orang mengatakan
contohnya:

"saya tak bersedia lagi nak ikut group-group usrah ni, tunggulah Allah buka hati"

"Nak pakai tudung tunggulah bila saya dah bersedia, Hidayah tak sampai lagi."
"Nanti tua bertaubatlah.."

apa yang saya nampak hanyalah
PROCRASTINATION.

Rata-rata muslim sekarang lebih suka untuk 'menunggu' hidayah yang datang, daripada mencari/berusaha supaya hidayah itu datang.
i will ask you several questions

1. Kalau kita tidak belajar, adakah kita akan pandai?
2. Ketika sedang lapar, adakah dengan hanya menunggu, kita akan kenyang?

3. Ketika sedang kehilangan sesuatu, adakah dengan menunggu tanpa mencari, membuatkan yang hilang itu jumpa?

tanyalah hati, tanyalah iman. adakah kita hanya mahu menunggu atau mencari?

Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum sampai kaum itu sendiri yang mengubah nasib atau keadaan yang ada pada dirinya (QS Ar-Ra’d 11)


Jangan biarkan diri kita sentiasa dibelengu pemikiran zaman sekolah.
kalau kat sekolah, Nak jadi pengawas, cikgu pilih.
kononnya insan terpilih.
Kena belajar agama, sebab Pendidikan Agama itu wajib di ikuti kalau nak lulus sekolah.

Jadikan diri kita lebih matang. Ambil sedikit sebanyak proses pemikiran ketika zaman Universiti.
Nak Jadi 'Somebody' ambil borang
Nak ada jawatan, hantar resume.
Nak dapat ilmu, datang kelas.
as simple as that.

mungkin ada jugalah, certain-certain sistem yang mengamalkan cara pemikiran sekolah,
"tahniah, anda terpilih. Anda bertuah, Anda layak....."

Akhir kata Man Jadda Wajada

yay! Assalammualaikum