Sunday, December 22, 2013

Steamed Choc Cake (eggless) without using measurements tools

Haha-tajuk takboleh nak panjang lagi.

Assalammualaikum semua.
Hari ni hajat di hati nak kongsi resepi choc cake.
Ai buat choc cake ni xde guna measuring cup ke apa ke main taram je
Sebab i waktu tu xde di rumah, ada di makassar
So barang barang macam measuring spoon bagai tak ada.
Tapi, itu tidak menurunkan semangat ai untuk tidak buat kek!

(Ada gambar sebenarnya tp xboleh upload)

So ini resepinya;

Bahan-bahan
12 sudu besar tepung (ai pakai tepung gandum)
1 kotak kecil susu full cream (ala yg kecik senang nak bawak pegi sekolah tu)
7 sudu besar gula
1/2 sudu kecil baking soda
1 1/4 sudu kecil baking powder
1/2 cawan minyak masak ( ni agak2 je)
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar serbuk koko

Cara-cara
1. Campurkan tepung dengan serbuk koko dalam satu mangkuk, ketepikan.
2. Campurkan susu+gula+ baking powder + baking soda + esen vanila dalam satu mangkuk yang lain dan gaul sebati
3. Campurkan sedikit-sedikit fluid part ke dalam tepung part, gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali baru campurkan minyak
5. Dipersilakan rasa, kalau dah manis mengikut cita rasa, bolehlah proceed to the next part : steaming

Tips
*Kalau nak tambah telur biar lagi sedap dan empuk, tambahkan 2-3 kuning telur. Putih telur boleh buat facial.
**Waktu nak steaming, oleskan dulu dulang tu dengan minyak dan tutup dengan aluminium foil sebelum steaming.

Untuk resepi ganache di lain post. Ada dua cara nak buat topping dia.

Okay, selamat mencuba XD

No comments:

Post a Comment